Menu
Profer
  • Auto moto
  • Byznys
  • Domov
  • Dovolená
  • Ekonomika
  • IT
  • Moto
  • Online
  • Výrobky
  • Vzdělání
  • Zábava
Profer

Topinambur: vše, co potřebujete vědět o netradiční zelenině

Posted on 11. 4. 202110. 10. 2023


Na půli cesty mezi artyčokem a bramborem, tak by se dala popsat chuť topinamburu, který byl donedávna velice podceňovanou zeleninou, alespoň pokud jde o chuť. V kuchyni, pokud se používá s určitými znalostmi, se může stát zajímavou surovinou s netradiční chutí a širokou škálou využití.

Je vynikající jako zpestření pro lehké první chody, nepřekonatelný v polévkách, ale také v přílohách vařených na pánvi anebo v troubě.

topin

Co je to topinambur

Topinambur je hlíza. Vypadá jako velký kořen s nepříliš příjemným vzhledem. Má hrudkovitý povrch, který je třeba před konzumací oloupat. Uvnitř je masitý a dá se vařit stejně jako brambory.

Nutriční hodnoty, výhody a kontraindikace topinamburu

Pro topinambury je charakteristická řada vlastností. Nízký obsah kalorií je ideální pro všechny, kteří chtějí zhubnout. Je bohatý na vlákninu, draslík a inulin, který z něj dělá stravu prospěšnou pro játra. Má nízký glykemický index, a proto je vhodný do jídelníčku diabetiků. Mezi jeho výhody patří skutečnost, že je užitečným pomocníkem proti zácpě a anémii. Má vysoký obsah bílkovin a detoxikační schopnosti.

S topinamburem nejsou spojeny žádné zvláštní kontraindikace, s výjimkou konkrétních alergií nebo nesnášenlivosti. Je dobré však dávky nepřehánět kvůli možným střevním problémům, jako jsou průjem a bolesti žaludku.

topin1

Jak pěstovat topinambur

Pěstování topinamburu je velmi jednoduché vzhledem k tomu, že jde o hlízu, která se nebojí sucha ani napadení škůdci. Nevyžaduje žádnou zvláštní péči než občasné zalévání. Nevyžaduje zvlášť úrodné půdy, vyhovuje mu písčitá půda. Topinambur se sází jako brambory a podobně se sklízí.

Jak připravit topinambur

Nejlepší způsob, jak zachovat prospěšné vlastnosti, je jíst tuto zeleninu syrovou. Stejně dobře jde uvařit v osolené vodě. Pro přípravu dušeného topinamburu musíte hlízu pečlivě umýt a oloupat, nakrájet na kousky, které nejsou příliš silné a ukládat před vařením do vody s citronem. Poté se dusí pod pokličkou asi 15 minut.

Pro zlatý a křupavý topinambur jej můžete péct v troubě asi 30 minut na 180 °C nebo orestovat na pánvi s olejem.

4/5 - (2 votes)

Nejnovější příspěvky

  • Elektrická, nebo benzínová motorová pila?
  • Hříbky na vlastní zahrádce
  • Město Vlašim a jeho okolí stojí za návštěvu
  • Kosmetika netestovaná na zvířatech
  • Falešné naděje nebo láska na první pohled?
©2025 Profer | Powered by SuperbThemes
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím